2016-01-09 Pasivažinėjimas su miško gidų žiema. Važiuojame Fat baik'ais.  

Pasivažinėjimas su miško gidu žiemą. Važiuojame Fat baik'ais.

 Kas : Pasivažinėjimas su miško gidu žiemą. Važiuojame Fat baik'ais.
Kada: 2016-01-09
Vieta: Vilkpėdės g. 7
Eiga: Renkamės Vilkpėdėje, prisitaikome dviračius, miname į geležinkelio stotį. Traukiniu atvažiuojame iki Mickūnų gel.st. Miname link Taurijos ornitologinio draustinio. Su profesionaliu miško pėdsekiu Aivaru J. ieškome gyvūnų pėdsakų, kurių yra tikrai nemažai, juos aptariame. Pasakojimai apie mišką: kuo skiriasi saugomas miškas nuo ūkinio, miškų buveinės, miško eksploatacija ir to pasekmės gamtai. Stojame prie seniau veikusio "medienos skandinimo rezervuaro". Tai senas rezervuaras, kuriame buvo laikoma panardinta po vandeniu mediena.
Temos: pėdsakai, žvėrys ir miškas kaip ekosistema.
Vedlys: Aivaras J (Gamtos apsaugos asociacija Baltijos vilkas)
Maršrutas: bus patalpintas
Yra 10 plačiaračių (Fat bike).

                     2016-01-09 REGISTRACIJA 

 Programa : miško žvėrys, mindami dviračiais miško takais, stabtelime ten kur žvėrys palieka įdomesnius pėdsaku, veiklos žymes. Pasakojama kaip atskirti pėdsakus, papasakojama apie žvėris, jų ekologiją, elgseną, jų vietą miško ekosistemoje. Aptariame kuom minta žvėrys žiema, kuom vasarą ir koks yra skirtumas, kur žvėrys laikosi vasarą, kur žiemą. Kai pasieksime senąjį rastų rezervuarą, papasakoama kam jis buvo naudojamas, kokia rastų konservavimo technologija, ją naudojo sovietmečiu. Toliau apie miško ekosistemas, kaip atskirti natūralų mišką nuo ūkinio. kokia miškų situacija Lietuvoje, pasaulyje, kas gresia, kokios perspektyvos. Miško naudojimas, požiūrių skirtumas, ūkininko ir gamtosaugininko. Aplankysime kertines miško buveines, kuriose nieko nedaroma, tai natūralaus miško etalonas, geras pavyzdys. Pavažiavę toliau matysime pušų sakinimo žymes, apie jas papasakosiu kaip apie seniau naudotą pramoninę miško produkciją.
Prieš sukdami ratą atgal, privažiuosime stovyklavietę, užsikursime laužą, išgersime arbatos (reiks termosų, arba virsime), aptarsime ką matėme, pakalbėsime apie vilkus, jų ekologiją ir taip pat semantiką, ką jie reiškia žmonėms, ypač senovėje, vilko - plėšrūno ritualizavimas, kultas. Galiausiai minsime į Mickūnų stotį ir lauksime traukinio namo.